top of page

Bitcoin smo mi - Aljaž Čeru

Updated: Apr 8

Gost: Aljaž Čeru


Prvi gost v seriji intervjujev Bitcoin smo mi je Aljaž Čeru. Človek z ogromno znanja, jasnimi cilji, fokusiranim pristopom in za večino zelo drugačnimi, pogumnimi pogledi na svet. Podjetnik, ustanovitelj in pobudnik Bitcoin meetup Ljubljana, zelo aktiven v Bitcoin skupnosti in odličen sogovornik.


Si bitcoiner. Kaj ta izraz sploh pomeni zate?

Aljaž: Problem tega izraza je, da je toliko pomenov kot je bitcoinerjev. Zame bitcoin pomeni svobodo. In ker je svoboda stvar, ki jo najbolj cenim na svetu pomeni, da se za to svobodo tudi borim. In to na način, da pomagam bitcoinu uspeti. Tako kot to počne na svoj način večina bitcoinerjev.


Kdaj si zares dojel, da je Bitcoin najboljši denar?

Aljaž: Težko rečem kdaj točno je bil ta trenutek. Vsekakor tega na začetku še nisem dojel, ampak je to prišlo s časom. Dolgo sem ga ignoriral, ker sem si ga predstavljal kot nekaj podobnega e-goldu (eden izmed predhodnikov Bitcoina) in ostalim rešitvam, ki so vse doživele podobno usodo - zaprtje in izguba sredstev. Kasneje me je pritegnila možnost anonimnega plačevanja za storitve na internetu, ampak tudi to me ni prisililo, da bi ga dodobra spoznal. Šele po tem, ko sem že nekaj časa trgoval, sem mu začel namenjati več časa in se poglabljati v tehnologijo, kasneje tudi v filozofijo in ekonomijo. Spoznal sem, da vpliva praktično na vse okoli nas in od takrat naprej začel svoj čas bolj in bolj posvečati bitcoinu.


Bolt observer je verjetno tvoj trenutno najpomembnejši projekt. Lahko več poveš o njem. Kaj rešuje, komu je namenjen, zakaj je boljši od konkurence (če obstaja)? Ga lahko preizkusimo?

Aljaž: Bolt.observer je nastal kot moj poizkus približanja lastnega upravljanja Bitcoin/Lightning infrastrukture, tako za podjetja kot posameznike. Moje zanimanje za Lightning omrežje se je začelo konec 2018/začetek 2019. Od tedaj sem postavil kar nekaj node-ov (vozlišč) in si polomil zobe na marsikateri neumnosti. Do ustanovitve podjetja sem tako nabral precej izkušenj in ugotovil kakšna orodja manjkajo, da bi bila izkušnja upravljanja node-ov lažja in hkrati boljša. Osnovna ideja je bila precej enostavna - rešiti vse probleme, ki jih imajo podjetja pri tem :) .


Bolt.observer je namenjen vsakomur, ki upravlja Lightning node. Dolgoročni plan pa primarno targetira podjetja, ki uporabljajo oziroma bodo uporabljala Lightning omrežje. Orodja so na voljo vsem na https://bolt.observer.


V kateri fazi razvoja ste trenutno?

Aljaž: Smo v fazi raziskovanja. Razvoj je upočasnjen, saj na projektu od letošnjega poletja delam samo jaz. Povpraševanje odraža stanje na trgu, hkrati pa je v zadnjem letu precej projektov in podjetij začelo reševati iste probleme.


Se financirate sami ali ste odprti za VCje? Kakšno je stanje na trgu pridobivanja sredstev vlagateljev?

Aljaž: V začetku 2022 smo pridobili nekaj sredstev od dveh, v bitcoin usmerjenih, skladov - Timechain in Hivemind. Na žalost se cikličnost bitcoin cene precej pozna tudi v sami industriji. V času medvedjega trenda je na voljo precej manj sredstev za podjetja v zgodnjih fazah razvoja. Prav tako je tudi precej manj novih podjetij, ki potrebujejo te rešitve. Problem tega je, da vsak bikovski trend rešuje probleme prejšnjega bikovskega obdobja, vsaj iz stališča investicijskega kapitala. Hkrati veliko podjetij propade ali ustavi razvoj, ker ostanejo brez sredstev sredi cikla. Narava projektov v bitcoin ekosistemu je, da zahtevajo vrhuske rešitve z veliko vloženega truda, kar je vsekakor smiselno - navsezadnje gre za denar, se pa to ne odraža nujno v dostopnosti kapitala in obnašanju vlagateljev.


Si zelo dejaven na stevilnih področjih. Nam lahko zaupaš več o preostalih projekti?

Aljaž: Eden izmed projektov, ki smo jih naredili je tudi Lightning landscape, katerega namen je na enem mestu zbrati vse projekte in podjetja, ki obstajajo v tem ekosistemu, z namenom ozaveščanja širše publike. Hkrati pomaga podjetjem pri iskanju rešitev, vlagateljem za ocenjevanje priložnosti ter razvijalcem pri odkrivanju produktov/storitev/rešitev, ki že obstajajo.


Precej aktiven sem tudi v LSP Spec skupnosti, kjer skupaj s podjetji v Lightning ekosistemu ustvarjamo specifikacije za interoperabilnost med aplikacijami in denarnicami. Tu smo usmerjeni bolj k likvidnosti medtem ko z Breez-om razvijam Fiatlink specifikacijo. Le-ta bo poenostavila nakup in prodajo bitcoina direktno iz lastniških denarnic.


Poleg tega vzdržujem še nekaj spletnih strani v širšem Bitcoin okolju ter drugih okoljih, ki omogočajo svobodo posamezniku kot npr.:


Avgusta 2021 se je začel tudi Bitcoin Ljubljana meetup, prvi tovrstni dogodek v Sloveniji, katerega sem aktivno vodil do letošnjega leta, ko je projekt prevzel kolega Toni.


Naslednje leto pa bom tudi del prve skupine, ki bo na Madeiri dva meseca razvijala orodja in sisteme za bolj suvereno življenje in boljšo prihodnost - https://sovereignengineering.io/


Odločil si se zapustiti Slovenijo. Zakaj?

Aljaž: Razlogov za to je toliko, da bi lahko iz tega nastala knjiga. Slovenija se vsako leto trudi biti bolj sovražna do podjetij, podjetnikov in posameznikov. Bodisi z birokracijo, tiranskimi covid ukrepi, absurdnimi davki, razpadajočim javnim sektorjem ter politično "elito", katera še za v gulag ni uporabna. K temu dodaj slovensko hlapčevsko mentaliteto in potem se vprašanje hitro spremeni v "zakaj bi sploh kdo ostal tukaj?".


Misliš, da se bo trend ekonomskih migracij stopnjeval v prihodnosti?

Aljaž: Mislim, da bodo ekonomske migracije vedno težje (ali pa vsaj dražje), sploh v Evropski uniji, saj države namesto, da bi spremenile kaj v prid državljanom samo globlje zarivajo svoje kremplje v premoženje in svobodo posameznika. Je pa trend migracij vedno večji, delo od doma je omogočilo veliko posameznikom, da so se preselili. Covid ukrepi so bili dobri za to, da so veliko ljudem odprli oči kako daleč sega njihova svoboda.


Se ti zdi, da se ljudje zavedajo, da se kolo v kletki vrti čedalje hitreje? Kaj jim svetuješ, da spremenijo?

Aljaž: Sprememb si mora človek sam zaželeti. Dokler tega ni, noben nasvet ne pomaga. Vedno več ljudi prihaja do spoznanja, da lahko izstopijo iz kletke, hkrati pa je povprečen posameznik še vedno v preveč lagodnem položaju, da bi ga to spodbudilo do korenitih sprememb svojega obnašanja in pogleda na svet. Na srečo se države po svetu, s svojimi dejanji, na vsak način trudijo odpreti oči ljudem, kar bo prej ali slej pripejalo do sprememb. Bo pa verjetno moralo malo boleti preden se to zgodi.

Zakaj bitcoin? (V enem stavku)

Aljaž: Svobodni ljudje potrebujejo svoboden denar.


Imaš eno oranžno tableto. Komu v Sloveniji bi jo dal?

Aljaž: Nikomur. Vsak posazmenik najde Bitcoin takrat, ko je nanj pripravljen.


Kje te lahko ljudje najdejo?



V kolikor boste na vašem potovanju po svetu srečali Aljaža, moža z najlepšo brado, ga le povprašajte kaj o bitcoinu. Mogoče boste podaljšali potovanje. Sicer pa kot pravi Aljaž, Bitcoin najde posameznik, ko je zanj pravi trenutek. Aljaž je za vse vas že pripravil zelo kvalitetne zbirke znanja, projektov, orodij, ki vas čakajo, da jih odkrijete. Ne odlašajte, postanite svobodni.


 

Bitcoin svetovanje


  • Te zanima zakaj je Bitcoin najboljši denar in denarni sistem?

  • Zakaj je odporen na cenzuro in omogoča suverenost?

  • Zakaj je to edina vrsta premoženja, ki je res tvoja?

  • Zakaj bitcoin ne izgublja kupne moči na dolgi rok?

  • Kje in kako ga kupiti?

  • Kje in kako ga hraniti?

  • ...

Comments


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page