top of page

Bitcoin smo mi – Toni Čepon

Updated: Apr 7

Gost: Toni Čepon


Kdo bi lahko bila oseba, ki ima večplasten vpogled v Bitcoin svet? Se povezuje z ostalimi deležniki po svetu, vključno z zakonodajalci, hkrati pa ima neposreden stik z ljudmi, ki želijo spoznati Bitcoin? Vse našteto in verjetno še kaj več, velja za predsednika Bitcoin društva Slovenije Tonija Čepona, ki nam je razkril svoje izkušnje z Bitcoinom, vodenjem društva in sodelovanjem z državnimi organi.


Si bitcoiner. Kaj ta izraz pomeni zate?

Toni: Bitcoiner ni samo izraz za katerim stoji posameznik, ki želi pomagati širši javnosti, ampak je način življenja. Sam se trudim, da v vsakem posamezniku, ki pokaže interes, poskusim zbuditi razmišljanje o dobrem in slabem denarju potem pa naj vsak sam najde boljšo alternativo od tiste katero po večini uporabljamo danes. Če ga pravilno usmeriš se odgovor ponuja kar sam. Seveda pa bitcoiner ni samo tisti, ki širi znanje, ampak način, ki ga razlaga, tudi do neke mere živi.


Kdaj si se prvič srečal z Bitcoinom in kdo ti ga je predstavil?

Toni: O bitcoinu sem bral in razmišljal že relativno zgodaj. Tudi rudaril sem nekaj tednov, a vendar je vse, kar sem takrat narudaril, tako odšlo kot je prišlo. Potem sem za nekaj let pozabil na vse skupaj in ponovno konec leta 2015 oziroma 2016 spet začel raziskovati oranžno zajčjo luknjo, katera me je z vsakim prebranim člankom, knjigo, prispevkom bolj in bolj potegnila vase. Je pa res, da je to šlo zelo počasi, saj sem težko pozabil na vse, kar sem se skozi življenje naučil in kar so me učili. A dokler sem sam odkrival in raziskoval bitcoin, sem si včasih nekatere stvari mogoče narobe razlagal oziroma jih nisem razumel. Ravno zato sem si tudi pri prvem stiku z njim postavil nekaj zanimivih vprašanj in na njih popolnoma napačno odgovoril. Veliko hitreje se je začela slika sestavljati konec leta 2017, ko sem se pridružil Bitcoin društvu Slovenije, začel aktivno sodelovati in spoznavati zanimive posameznike s katerimi smo skupaj odkrivali bitcoin in vse kar stoji za njim.


Velika večina ljudi na začetku Bitcoina ne razlikuje od kripta. Je bilo tudi pri tebi tako? Zakaj misliš, da prihaja do tega?

Toni: Obstaja tehnologija blockchain/veriga blokov, ki je odlična tehnologija in z njo rešujemo največji problem, ki obstaja in to je problem dobrega denarja. Bitcoin je dober denar in tega nihče ne more zanikati. Seveda lahko tehnologijo uporabimo tudi za reševanje kakšnega drugega problema. Sam v tem ne vidim težave, vendar to nikoli in nikdar ne more biti ponovno denar. Lahko je samo orodje s katerim rešujejo problem, ki naj bi obstajal. Težava pa je, da se večina »alt-projektov« predstavlja, kot neke alternative obstoječemu denarju, celo alternative bitcoinu. A vendar to niso. Če večini kripto projektom ugasnemo socialna omrežja, spletne strani, oglaševanje ipd… izgubijo svoj »hype« in prepričan sem, da jim v trenutku vrednost začne padati proti nič… Že samo, ko bitcoin v svojih ciklih začne obračati trend mu ves trg sledi, čeprav že dolgo alt kovanci niso več direktno povezani z bitcoinom. Se je pa večina ljudi, ki danes verjamejo v bitcoin, v svojih začetkih ukvarjala s tem kako povečati svoje FIAT premoženje in marketing alt kovancev oziroma kripta je bil vedno močnejši od bitcoinovega… Sam sicer nisem začel z alternativami, sem pa v »drugem poizkusu« seveda iskal svoje priložnosti tudi drugje in se velikokrat tudi opekel… Seveda še vedno sledim projektom, ki zgledajo zanimivi in mogoče rešujejo kakšen problem, vendar je treba ločiti med projektom in kovancem katerega uporabljajo. Mene dejansko zanimajo ljudje, razvoj in tehnologija, ne pa neki žetoni, cena ali hype, ki ga poganja. Vsak se na koncu sam odloči s čim se bo ukvarjal. Jaz nikoli nikogar ne prepričujem. Kot sem že omenil, poskusim vsakega prepričati samo v razmišljanje in na koncu velika večina dojame kaj je prav in kaj ne. Sam sem se vedno branil ljudi, ki te v nekaj prepričujejo in se držim tega načela. »Kar se naučiš in dojameš sam, je največ vredno.«

   

Si predsednik Bitcoin društva Slovenije. Kdaj si nastopil mandat in kako, da si se odločil kandidirati za tovrstno mesto?

Toni: V letu 2021, v času korone, sem se po nekem naključju znašel v situaciji, da kandidiram za predsednika. Društvo je štelo kar nekaj članov, ko pa je bilo potrebno kaj postoriti nas je bilo za prste ene roke,  mogoče dveh. Ob napovedanem občnem zboru je bila na mizi tudi ideja, če ne bo kandidata, da društvo enostavno zapremo. Absolutno se s tem nisem strinjal in sam v zadnjih dneh pred občnim zborom ponudil mojo kandidaturo za predsednika.


Kaj je namen Bitcoin društva Slovenije? Kakšni so vaši cilji?

Toni: V društvu se trudimo z mnogo stvarmi. Seveda je vse povezano s financami in pa seveda je odvisno tudi od posameznikov, ki sodelujejo v društvu ter pomagajo graditi skupnost. Če bi bilo vse odvisno od mene bi verjetno že zdavnaj obupal, tako pa imamo srečo s kar nekaj člani, ki pomagajo pri organizaciji dogodkov, izobraževanj, prevajanjih knjig, člankov in še bi lahko našteval. Seveda nam finančno pomagajo tudi podjetja, ki gradijo produkte okrog bitcoina in le z njimi lahko organiziramo vse stvari, ki jih v začetku leta po večini dorečemo. Tako smo v 2023 organizirali oziroma pomagali organizirati 17 meetupov po Sloveniji, s pomočjo podjetij NiceHash, GoCrypto/NAKA, Bitstamp in ostalih. Organizirali smo Bitcoin pizza day z največjo 3m pizzo, pomagali pri prevodih in prodaji prevedenih knjig, knjige smo dostavljali tudi v knjižnice, da čim prej dosežejo bralce, organizirali smo obisk dveh bitcoin konferenc in še bi lahko naštevali… Seveda kot sem napisal je to plod dela vseh nas in celega društva. Sodelujemo tudi z Blockchain Alliance Europe in Blockchain think tank s katerimi se skupaj trudimo povezovati s pisci zakonodaje. Tukaj je bilo v preteklosti kar nekaj narejenega in še bo potrebno sodelovati, saj le skupaj lahko nekaj dosežemo in preprečimo, da nas regulacija ne povozi na celi črti.


Kakšen je nivo znanja piscev regulacije o bitcoinu?

Toni: To je dokaj kompleksno vprašanje in še težje je nanj odgovoriti. Obstajajo posamezniki, ki jih tehnologija in bitcoin zanimata in so izkazali interes pomagati rešiti ta gordijski vozel regulacije. Tudi znanja je na splošno v Sloveniji kar nekaj. A vendar vedno obstaja nekdo ali skupina, ki vsega skupaj ne razume, ne želi razumeti ali pa ne sme. Tako tukaj pridemo do problema, ko se vedno vrtimo v krogu in se pogovarjamo kaj je prav, kaj ne in česa ne smejo dopustiti. Vedno je nekaj, kar je dobro za ljudi, vprašljivo za pisce zakonov oziroma predlogov. Bitcoin je sploh zanimiv, ker ponovno v ospredje postavlja suverenost človeka in ravno proti temu se države, skupaj z regulatorji, borijo vrsto let, ga skušajo uokviriti in do neke mere nadzorovati. Vsa ta zgodba je za njih nekaj novega, ob pomanjkanju informacij nikakor ne morejo in ne smejo sestaviti celotne slike. Naša naloga je, da jim poskušamo dvigniti nivo znanja in razmišljanja na zadovoljivo raven. Zanimivo je, da nekateri poslušajo, dojamejo, se učijo in vedo, da bitcoin ni nekaj slabega, nekateri pa ne želijo, nočejo in ne sprejmejo tega dejstva.   


Kaj Toni kot predsednik društva počne? Verjetno je vodenje le ena izmed funkcij.

Toni: Moja naloga je predvsem povezovalne narave, zbiranja sredstev iskanje novih povezav ter poznanstev in organizacija društva. Nikoli nisem bil človek, ki bi ukazoval, narekoval ali kakor koli diktiral…Raje naredim sam, kot pa da bi nekoga silil in 2x prosil. Mogoče je včasih to tudi ovira, ampak za enkrat stvar deluje odlično. Recimo, da sem enak med vsemi in sem predsednik, ker pač nekdo mora biti. Za vse kar počnemo obstaja nek konsenz. Naše društvo deluje kot bitcoin omrežje. 51% in stvari so zelo enostavne. Moj glas šteje popolnoma enako kot glas katerega koli člana. Seveda ima vsak v društvu popolnoma proste roke in lahko izpelje svojo idejo z našo pomočjo, a le dokler je v smeri bitcoina in ne v nasprotju z dogovorom v društvu.


Ankete pravijo, da Slovenci kažejo precej zanimanja za kriptovalute. Glede na tvoje izkušnje meniš, da tudi razumejo katere probleme rešujejo in kako delujejo, ali v njih vidijo le srečko in možnost za hiter zaslužek? 

Toni: Moje mnenje je, da ima Slovenija eno veliko prednost. Dokaj hitro smo Slovenci dobili Bitstamp, NiceHash in podobna podjetja. S tem smo se začeli pogovarjati o bitcoinu in kriptovalutah, jih raziskovati, nekateri posamezniki so obogateli in to je potegnilo voz adopcije naprej. Seveda je bilo glavno vodilo bogatenje in povečanje fiat premoženja s pomočjo kripto valut in ne iskanje rešitev kako nam lahko Bitcoin pomaga. Je pa res, da je ob vseh silnih ICO projektih, ki smo jih imeli v Sloveniji in danes obstajajo samo še na papirju, velika večina začela brati in raziskovati kaj je Bitcoin in se začela odmikati ali bolje rečeno, se je začela bolj previdno dotikati »kripta«. Ko pridejo enkrat do tega, tudi začenjajo razumeti kje so problemi in kako bi si lahko z Bitcoinom pomagali. Do tukaj pa je vedno glavna motivacija, kako iz nič in minimalnim tveganjem narediti čim več. Na koncu je po navadi slika popolnoma obrnjena. Iz veliko denarja, z ogromno tveganja delajo ničlo...(smeh)

Seveda ne govorim za vse, vendar verjamem, da je pri veliki večini tako.


Nate se verjetno obračajo številni ljudje in te prosijo za mnenje, pomoč. Kaj je skupnega vsem tem?

Toni: Največkrat se name obrnejo ljudje, ko je že prepozno. Veliko vprašanj niti ni povezano z Bitcoinom, ampak z raznoraznimi piramidnimi, MLM shemami, goljufijami ali pa raznimi propadlimi projekti/kovanci. Seveda vsakemu rade volje pomagam po svojih najboljših močeh, a vendar je v veliki večini prepozno. Če bi se name oziroma na naše društvo obrnili prej, bi jim sam, oziroma naši člani lepo razložili kje vse so pasti kripta in kako je edino oziroma največje tveganje pri Bitcoinu potrpežljivost in skrb za lastno varnost svojih bitcoinov.


Pripravljate kakšne izobraževalne dogodke, kjer se lahko ljudje spoznajo z Bitcoinom in srečajo druge bitcoinerje?

Toni: Na srečo sem pred leti, na enem od prvih, če ne celo na prvem ljubljanskem meetupu, srečal Aljaža Čeru in Petra Oparo, ki sta začela z organizacijo Bitcoin Ljubljana srečanj. Sprva je bila to manjša skupina, kasneje pa smo poiskali večji prostor in tako sedaj že več kot dve leti redno organiziramo mesečne meetupe, kjer vedno predelamo kakšno zanimivo temo. Včasih so teme bolj tehnične in zahtevne, včasih pa namenjene čistim začetnikom, ki šele vstopajo v svet bitcoina. Ker sam vedno iščem možnosti kako bitcoin predstaviti širši javnosti, smo pred slabim letom začeli sodelovati tudi s podjetjem NiceHash in skupaj z našim članom Danilom pričeli s skupino Bitcoin Maribor. Do sedaj smo organizirali kar nekaj meetupov po Ljubljanskem modelu tudi v Mariboru. Sedaj iščemo tudi posameznike po drugih slovenskih mestih kjer bi organizirali enake dogodke. Le tako bomo dosegli večjo množico. Ker so vsi ti dogodki brezplačni, naše društvo pa je popolnoma neprofitno bi, se ob tej možnosti zahvalil vsem članom za svoj prispevek delovanju našega društva. Če naši člani bolj kot finančno prispevajo svoj čas in energijo, da se dogodki in razne stvari sploh odvijajo, pa gre velika zahvala tudi podjetjem kot so NiceHash, GoCrypto, Bitstamp, WisdomCrypto, Iconomi,… ki nam zagotovijo sredstva, da lahko pokrijemo stroške organizacije vseh teh dogodkov. V letu 2024 načrtujemo še več dogodkov, tudi kakšno zabavo in proti koncu leta naj bi se končno v Sloveniji zgodila tudi prva Bitcoin konferenca. Kraj in čas naj ostane zaenkrat še skrivnost….  


Velika večina ljudi pri nas še vedno ne razume, ne vidi zakaj bi potrebovali Bitcoin. Imaš idejo kako jih zbuditi iz spanca preden bo prepozno?

Toni: Ljudje se bodo zavedali vseh lastnosti bitcoina, ko jih bodo potrebovali. Dokler vsi ali vsaj večina iščejo samo projekte, kovance kateri bi iz povprečnega človeka naredili milijonarja, do takrat je bitcoin za njih iz dneva v dan manj zanimiv. Ko pa se bodo začeli zavedati vseh težav, ki obstajajo po svetu zaradi FIAT valut in bodo začeli iskati rešitev za te težava, takrat bodo hitro odkrili »zajčjo luknjo« in jo obiskali. Mi se trudimo razložiti kje vse obstajajo problemi in kakšna rešitev za to je bitcoin. Na koncu pa se mora vsak sam odločiti ali bo sprejel ta dejstva ali si bo še vedno zatiskal oči in čakal na svoj prvi milijon EUR, kateri je ob silnem tiskanju denarja lahko že zelo blizu.  Naša »budilka« so meetupi, dogodki, knjige, članki. Ali bo to dovolj, da se prebudijo, bomo videli v naslednjih mesecih ali letih. 


Si še kako drugače aktiven v Bitcoin skupnosti?

Toni: Veliko se povezujem z neprofitnimi in izobraževalnimi organizacijami po svetu, aktivno sodelujem z Europeanbitcoiners skupino ter pišemo tudi članke za portal, sodelujemo z Mi Primer Bitcoin El Salvador ekipo, aktivno pomagamo Martinu in Matyasu Kuchar pri organizaciji BTC Prague konference, povezani smo tudi z AmityAge, ki organizira izobraževanja v Hondurasu in drugje po svetu,… in še bi lahko našteval. Poleg vsega tega pa smo, skupaj z nekaj posamezniki, postavili tudi trgovino bitcoin-shop.si, kjer si lahko vsakdo kupi strojno denarnico in izdelke povezane z bitcoinom. To je v Sloveniji manjkalo in je bil edini logični korak, da vzpostavimo neko zaupanja vredno stran, kjer lahko začetnik dobi vse informacije, izdelke in »orodje« za hranjenje bitcoina. Seveda pa ne smem pozabiti omeniti bitcoin-knjižnice s katero več kot odlično sodelujemo, prevajamo ter na knjižne police dodajamo knjige z Bitcoin tematiko.


Zakaj bitcoin? (V enem stavku)

Toni: Denar ter suverenost posameznika je na najnižji točki v zgodovini in ker boljše rešitve trenutno ni, nam na koncu ostane Bitcoin. 


Imaš eno oranžno tableto. Komu v Sloveniji bi jo dal in zakaj?

Toni: Nikomur. Vsak mora sam priti do spoznanja in sam poiskati svojo oranžno tableto. Vse kar je v življenju podarjeno je vredno veliko manj kot če to dosežeš sam. Zato se sam potrudim, da pokažem kje in kaj je »oranžna tableta«, potem pa mora vsak posameznik sam ugotoviti kako si lahko z njo pomaga. Ko enkrat ti posamezniki sestavijo celotno sliko, so to najboljši ambasadorji Bitcoina.  Proof-of-work je edino kar šteje in edino kar prinaša rezultate. Tako v življenju kot delovanju Bitcoina. Zakonov narave ne moremo spreminjati. 


Kje te lahko ljudje najdejo?

Toni: Povsod…. (smeh) Telegram, Twitter (@ToniCepon), Facebook, nostr, bitcoin.si/toni, v živo na večini bitcoin meetupov, poleti pa na morju… 



Toni, hvala za izčrpne in zanimive odgovore, ki bodo mogoče komu v pomoč pri prvem koraku spoznavanja Bitcoina. 


V kolikor bi radi spoznali Bitcoin in ljudi, ki jih povezuje, potem obiščite spletno stran Bitcoin društva Slovenija ali pa se prijavite na katerega od Bitcoin meetupov po Sloveniji. Z veseljem vam bodo pomagali pri razumevanju osnov in zna se zgoditi, da tam naletite prav na Tonija. Več kot nas je, močnejši smo.


 

Bitcoin svetovanje


  • Te zanima zakaj je Bitcoin najboljši denar in denarni sistem?

  • Zakaj je odporen na cenzuro in omogoča suverenost?

  • Zakaj je to edina vrsta premoženja, ki je res tvoja?

  • Zakaj bitcoin ne izgublja kupne moči na dolgi rok?

  • Kje in kako ga kupiti?

  • Kje in kako ga hraniti?

  • ...

留言


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page