top of page

Bitcoin uradna valuta in plačilno sredstvo v El Salvadorju

Updated: Jun 11, 2021

Predsednik El Salvadorja Nayib Bukele je najavil, da je v parlament (kjer ima absolutno večino) poslal predlog zakona, ki Bitcoin priznava kot uradno valuto ter plačilno sredstvo. Izjavo je bila podana v okviru predstavitve Jacka Mallersa (ustanovitelja Strike-a) na Bitcoin konferenci v Miamiju.

V kolikor bo zakon sprejet, bo El Salvador prva država na svetu, ki bo sprejela Bitcoin standard. Kar 70 % prebivalcev nima dostopa do bančnh storitev, več kot 20 % BDP pa predstavljajo prilivi državljanov, ki delajo v tujini. Ob tem jim tradicionalne finančne institucije za prenos denarja zaračunajo tudi več kot 10 odstotkov, prenos pa lahko traja tudi teden dni. Da lahko prejemniki pridejo do denarja, ga morajo fizično dvigniti na eni izmed prevzemnih točk, ki so za večino praviloma precej oddaljene od njihovih prebivališč.

Bitcoin ponuja rešitev in Jack Mallers s svojo storitvijo Strike že omogoča prebivalcem El Salvadorja, da izkoristijo Bitcoin omrežje ter sredstva prenašajo praktično brez provizij, v nekaj sekundah in do njih dostopajo prek aplikacije.


Strike je mlado podjetje, ki namerava spremeniti svet mednarodnega prenosa denarja (prek Bitcoin Lightning omrežja) in omogočiti ljudem dostop do osnovnih bančnih storitev. Pilotni projekt v El Salvadorju se je pričel marca, aplikacija Strike pa je najpogosteje nameščena aplikacija v zadnjem obdobju. Jack Mallers je povedal, da trenutno obdelujejo 20.000 zahtevkov za storitev dnevno. Pomoč pri zagotovitvi infrastrukture bo nudilo podjetje Blockstream z Adamom Backom na čelu (kdo je Adam Back?).


"Majhen korak za Bitcoin, velik skok za človeštvo." - Jack Mallers


Programska koda, ki jo je izdelal Strike bo na voljo vsem državam brezplačno. Katera bo naslednja?



Posnetek predstavitve Jacka Mallersa na Bitcoin konferenci v Miamiju.


 

Posodobitev 9.6.2021:


Zakon o Bitcoinu je že bil sprejet. El Salvador je tako prva država na svetu, ki priznava Bitcoin kot uradno valuto. Kapital že išče pot v to državo.


Predsednik Nayib Bukele je na Twitterju med drugim zapisal:



Comments


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page