top of page

Bitcoin v Maroku prepovedan, a uporaba vseeno narašča

Kljub temu, da so kriptovalute v Maroku prepovedane že od leta 2017, se uporaba konstantno povečuje. Trgovalna platforma LocalBitcoins (peer2peer) poroča o najboljših rezultatih.


LocalBitcoins številke:

  • februar 2021 je bil po obsegu trgovanja najboljši mesec,

  • 30 % rast uporabnikov 2019/2020



Maroko je država z zelo slabim dostopom do bančnih storitev. Le 29 % prebivalcev ima dostop do njih. Storitve pa so relativno drage. Bančni račun imajo praviloma samo zaposleni, medtem, ko samozaposleni in brezposelni denar hranijo doma. Zaradi zadnjega, prebivalci cenijo zasebnost in zaupnost, ki jo iščejo in lahko najdejo v Bitcoinu.

Regulator sicer preverja možnost vpeljave digitalne valute (CBDC), ki bi verjetno lahko razširila in pocenila uporabo bančnih storitev.


Kljub kripto prepovedi trgovanje na peer-to-peer platformah, kot so LocalBitcoins, skozi leta vztrajno narašča. Od novembra 2017 do februarja 2021 se je obseg trgovanja povečal za 215%. Za uporabo kriptovalut se odločajo prebivalci, ki jih bodisi želijo uporabiti za hiter zaslužek ali pa cenijo možnosti, ki jih ponuja Bitcoin (suverenost, svoboda, zasebnost). Količine in obseg trgovanja so sicer majhne, a vseeno nakazujejo trend.


Maročani nimajo neposrednega dostopa do kriptotrga, prav tako sredstva na bančnih računih ne smejo uporabljati za nakup kripta. Poiskali pa so alternativne načine kot npr. nakup na peer-2-peer platformah, nakup v EU ali ZDA, kjer omejitve ne veljajo.

Od aprila 2020 se je stanje malo izboljšalo, saj je Binance in nekaj drugih borz omogočilo depozit v maroški valuti. Prav tako lahko nekateri kupujejo kriptovalute s karticami, ki jih ne izdajajo maroške banke.


Kripto lahko države omejujejo, a nadaljnjega razvoja ne bodo omogočile. Ga pa bodo upočasnile. Vseeno na dolgi rok to vodi v povečanje kripto trga.


Comments


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page