top of page

Bodo kvantni računalniki ogrozili obstoj Bitcoina in varnost interneta?

Kvantni računalnik bi lahko vplivali na varnost Bitcoina in interneta. Pri varni komunikaciji se uporablja kriptografija, ki jo je z dovolj zmogljivim računalnikom teoretično mogoče dešifrirati in tako ali drugače zlorabiti sistem.


Anastasia Marchenkova, ki se ukvarja s kvanto fiziko, je pojasnila, da kvantni računalniki ne bodo predstavljali grožnje za rudarjenje Bitcoina. Bitcoin kot protokol ima vgrajen mehanizem, ki vsakih 14 dni prilagaja težavnost matematičnih enačb tako, da je rešitev mogoče najti v cca 10 minutah. V kolikor je v povprečju v manj kot 10 minutah, se zahtevnost poveča, in obratno.



Po mnenju Marchenkove kvantni računalniki predstavljajo grožnjo kriptografskom algoritmom, ki omogočajo varnost Bitcoina in interneta. Obstaja možnost, da bo kvantni računalnik razvozlal kriptografijo, kar v teoriji pomeni, da bi lahko na podlagi javnega ključa v dovolj dolgem časovnem obdobju našel privatni ključ. To bi resno ogrozilo Bitcoin in internet.


Kripto svet spremlja razvoj kvantnih računalnikov. Po mnenju Marchenkove obstajajo rešitve v uporabi druge vrste kriptografije, ki so bolj odporne na zmožnosti kvantnih računalnikov in bodo omogočali varnost digitalnim valutam oz komunikacijam.


Comments


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page