top of page

DaKript novice 26/2021

Zdravo,


minuli teden v svetu kripta ni bil eden izmed bolj mirnih. Poleg napovedane regulacije s strani ameriškega regulatorja (SEC), ki želi postaviti pravilo po novem tudi na trgu decentraliziranih financ, je trge pretresla tudi novica o težavah kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, ki ima težave s plačevanjem obveznosti do upnikov. Upniki so iz celega sveta, kar bi lahko povzročilo širšo krizo. Glede na prve odzive bo partija poskrbela za svoja podjetja, ki so izpostavljena neplačilom in natisnila manjkajoč denar, medtem ko je situacija za preostale upnike iz drugih držav še vedno precej negotova.

Kitajska je v glavni vlogi tudi pri drugi večji novici tedna. Ponovno je prepovedala kriptovalute in z njimi povezane dejavnosti, da bi zaščitila projekt digitalnega juana. Zanimivo bo spremljati ali ji bo prepoved v tokratnem poskusu uspela (poskusi že od leta 2013). Takoj po tej novici je poskočila vrednost žetonov decentraliziranih borz (npr. Uniswap). Decentralizirane tehnologije ne moreš preprečiti. Lahko jo omejiš kratkoročno, a človek in tehnologija, ki posamezniku daje več moči in pravic, bosta našla pot mimo ovir.

Medtem pa Lightning network beleži nove rekorde, tako po skupni vrednosti, uporabnikih in številu transakcij. Dokazuje, da lahko počasi nadomesti obstoječi plačilni sistem in posamezniku vrne moč razpolaganja z denarjem.

V El Salvadorju je v 3 tednih število uporabnikov Lightning omrežja že preseglo število vseh bančnih računov (2,2 mio LN računov, 1,8 mio bančnih računov). Dostop do novega monetarnega sistema je odprt vsakomur in pod enakimi pogoji. Mogoče je čas, da ga preizkusiš tudi ti ;).




Christine Lagarde o kriptovalutah

Očitno smo prišli do točke, ko centralne banke kripto smatrajo kot nevarnost za njihov obstoj. Če temu ne bi bilo tako, o kriptu ne bi govorili. Kaj pravi Lagardova preberi tukaj.


Kitajska vnovič prepovedla kripto

V novem poskusu so šli še korak dlje in prepovedali kripto-kripto trgovanje in dodatne omejitve za rudarje. Zakaj Kitajska skuša prepovedati kriptovalute preberi tukaj.


Kitajski velikan Evergrande pred propadom?

Je Kitajska pred krizo kot ZDA leta 2008? Kitajski nepremičninski sklad Evergrande je nelikviden. Podjetje naj bi podržavili. Domači upniki naj bi bili poplačani, medtem ko tuji upniki še niso prejeli plačila. Več


Cardano skupaj s Coti do novega stablecoina

Ponudnik plačilnih storitev na Cardano protokolu Coti bo izdal decentraliziran stablecoin. Kako bo deloval lahko preberete tu.


Gensler želi regulirati kriptosvet

Zgodovina nas uči, da regulacija ni namenjena zaščiti potrošnika. Se pa regulatorji neprestano sklicujejo, da je to njihov namen. Regulacija je namenjena zaščiti največjih igralcev na trgu in omejitvi dostopa potrošnika do storitev, ki so bolj donosne. Tokrat SEC želi regulirati tudi decentralizirane finance. Več


PSV drži bitcoin

Nizozemski nogometni klub PSV med svojimi sredstvi drži bitcoin. Zakaj je do tega prišlo, preberi tu.


Latinska Amerika in digitalna transformacija

V kolikor vas zanima kako napreduje digitalna transformacija v Latinski Ameriki, potem ne zamudite tega poročila.


Prednosti in slabosti implementacije bitcoina v El Salvadorju

Poglejte ali poslušajte kakšne težave rešuje bitcoin in s kakšnimi težavami se še vedno srečujejo prebivalci El Salvadorja. Klik


MiamiCoin

Kaj je Miamicoin, zakaj se bo uporabljal in kakšni so načrti, poglejte tukaj.


Brave lansiral video chat

V kolikor je za vas pomembna zasebnost, potem ne smete zamuditi priložnosti, da testirate novo storitev Brave Talk.


Vitalik Buterin med 100

Vitalik, soustanovitelj Ethereuma, je bil uvrščen na Timesov seznam 100 najvplivnejših oseb v letu 2021. Več



Misel tedna:

“For in order to turn the individual into a function of the State, his dependence on anything beside the State must be taken from him.” - Carl Jung

Comments


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page