top of page

DaKript novice 14/2021

Updated: May 23, 2021

Elon Musk je v zadnjem tednu s svojimi tviti konkretno vplival na kriptotrg, predvsem Bitcoin. Najprej je komentiral energetsko potratnost Bitcoina. Posledično ga je Tesla prenehala sprejemati kot plačilno sredstvo. Nekaj dni kasneje pa je še namignil, da je oz bo Tesla prodala Bitcoin. Sledil je tvit, da ga niso prodali, niti ga ne nameravajo.

Ugotovim lahko, da je kriptotrg še vedno zelo majhen, na začetku razvoja in monetizacije, če ga lahko ena oseba tako zamaje. Zakaj je Elon naredil kar je, bo verjetno še nekaj časa ostalo nejasno, a prepričan sem, da razume Bitcoin in tudi zakaj je ključen del mehanizem dokazila o opravljenem delu (PoW). Bo Elon kmalu lansiral Bitcoin rudarsko farmo na sončne celice, ki jih proizvaja? Ima Elon svojo računico pri CO2 kuponih? Prav tako ne bom presenečen, če bo Tesla v začetku tretjega četrtletja objavila, da je kupila dodatne količine bitcoina in je bil to le poskus vpliva na ceno.

Bitcoin bo še naprej vsakih 10 minut produciral nov blok in izvajal svoje poslanstvo, ne glede na to kaj bo tvitnila vplivna ali ne vplivna oseba.


Michael Saylor in Microstrategy medtem brez pompa kupujeta nove bitcoine. Tokrat v vrednosti 10 milijonov $.


Ethereum

Vas zanima druga največja kriptovaluta na svetu? Osnovne informacije o Ethereumu si lahko preberete tukaj.


Inflacija v ZDA občutno navzgor

Po uradnih podatkih je inflacija v ZDA v mesecu aprilu znašala že 4.2 %. FED pravi, da je povečanje le začasno, a bojimo se nasprotnega. Alternativna meritev je znašala skoraj 8 %. Več


46 milijonov Američanov je kupilo Bitcoin

Kar 17 % odrasli v ZDA ima bitcoin. Več kot polovica tistih, ki ga še nimajo, bi radi o Bitcoinu izvedeli več. Več


Petrodolar

Vas zanima zakaj ima dolar takšen položaj v monetarnem sistemu? Zakaj sta nafta in dolar poročena ter razlog nemirov? Tega branja ne smete zamuditi! Naj vas dolžina članka ne prestraši :).


Galaxy Digital Holdings kupil BitGo

Mike Novogratz kupil kripto podjetje, ki nudi skrbniške storitve za digitalna sredstva. Vrednost posla znaša 1,2 milijarde $. Več


Stanley Druckenmiller - dolar bo izgubil prestol

Legendarni makro vlagatelj, Stanley Druckenmiller, je v intervjuju za CNBC ocenil, da obstaja večja verjetnost, da dolar v roku 15 let izgubi status rezervne valute, kot pa da se to ne zgodi. Poglej intervju.


Bitcoin avto

Jack Mallers bo skupaj s kripto skupnostjo zagotovil sredstva za prvi Bitcoin avto, ki bo dirkal na 500 milj Indianapolisa. O tem kako in zakaj preveri tukaj.


PayPal razmišlja o stabilnem kovancu

Velikan naj bi raziskoval možnosti izdaje stabilnega kovanca. Več



Misel tedna: “Life is inherently risky. There is only one big risk you should avoid at all costs, and that is the risk of doing nothing.” - Denis Waitley

Comments


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page