top of page

DaKript novice 27/2021

Updated: Oct 28, 2021

Zdravo,


Kitajska se je odrekla Bitcoin rudarjem in namesto odprtega, decentraliziranega omrežja raje izbrala totalno kontrolo prek digitalnega juana. Odločitev, ki bo verjetno zapisana v zgodovino kot ena največjih napak države. Pred tem naj bi Kitajska podjetja v določenem trenutku obvladovala skoraj 50 % procesorske moči, namenjene rudarjenju. Ob prepovedi rudarjenja so se porajala številna vprašanja. Predvsem ali se bodo rudarji preselili drugam in kako bo odreagiralo Bitcoin omrežje. Po približno treh mesecih je situacija povsem jasna. Prosti trg poskrbi za alokacijo kapitala in večina rudarjev oz. procesorske moči se je preselilo v rudarjenju prijazna okolja. To je izkoristila predvsem ZDA oz. posamezne zvezne države, ki tekmujejo med seboj glede konkurenčnosti okolja. V ZDA je sedaj že približno ⅓ procesorske moči, skupna procesorska moč pa se približuje ravni pred kitajskimi ukrepi.

Nic Carter je na Texas Blockchain konferenci govoril o rudarjenju, vplivu na okolje in porabi energije. Bitcoin v osnovi stremi k najčistejši, najcenejši energiji. Proizvajalce energije usmerja k optimizaciji. Namesto, da presežni zemeljski plin zgori v ozračje, ga Bitcoin rudarji izkoristijo za rudarjenje in škodljive emisije pretvarjajo v okolju bistveno bolj prijazne izpuste.

V mainstream propagandi boste slišali povsem drugo zgodbo. A dejstva je vse težje prikrivati. Sploh pa v času, ki prihaja. Inflacijo lahko občutimo na vsakem koraku. Še vedno nas prepričujejo, da je začasna. Pred tem so govorili, da je ni in je ne bo. Razmišljajte s svojo glavo. Vem, da je v teh časih to težko. Drugačno mnenje je skoraj nedopustno, a zgodovine in sprememb ne pišejo tisti, ki mislijo kot hočejo drugi.


Predstavitev Nica Carterja lahko najdete tukaj.





V Švici pripravljajo referendum o Bitcoinu

Pobudniki bodo zbirali podpise za izvedbo referenduma o tem ali naj švicarska centralna banka, med svojimi rezervami poleg zlata, drži tudi Bitcoin. Preberi več.


Celsius zbral 400 milijonov $

V drugem krogu dokapitalizacije je Celsius Network zbral 400 milijonov $. Podjetje je bilo ovrednoteno na 3 milijarde $. Z zbranimi sredstvi namerava razviti nove produkte, predvsem za finančne institucije, razširiti ekipo iz 500 na 1000 ljudi, preostala sredstva pa nameniti nadaljnji rasti ter prevzemom drugih podjetij. Več


Ameriške zvezne države se borijo za rudarje

Slovenija se bori za rudarje. A ne za kripto rudarje. Ameriške zvezne države tekmujejo med seboj katera bi rudarjem ponudila bolj stimulativno okolje. Trenutno najbolje kaže New Yorku in Kentuckyu. Kdo jima sledi in jih želi prehiteti, preberi tukaj,


Prijazno ime na Ethereumu

Bi želeli imeti vaše (ali katerokoli) ime na Ethereum omrežju? Potem si poglejte ta video.


Jedrska energija je edina prava rešitev

Zadnjih 30 let poslušamo “zgodbo” o nevarnosti jedrske energije in težavah s skladiščenjem odpadkov. Dejstva pa kažejo, da je jedrska energija najčistejša, najbolj varna, edina res zanesljiva in cenovno ugodna. Forsiranje alternativnih virov energije, ki so praviloma nezanesljivi, bo pripeljalo do številnih težav, kar že lahko občutijo prebivalci nekaterih držav, ki so se odločila predčasno zapreti jedrske elektrarne. Zakaj je jedrska energija edina logična rešitev za nadaljnji razvoj človeštva si poglejte tukaj.


Bug (Compound) povzročil 150 milijonov $ globoko luknjo

Bug v kodi DeFi platforme je povzročil, da je bilo 150 mio $ neupravičeno razdeljenih med uporabnike. Zakaj se je to zgodilo? So morali vrniti sredstva? Preberite tu.


Institucije ponovno pospešeno kupujejo kripto produkte

Že peti mesec zapored raste obseg investicij v kripto s strani institucionalnih vlagateljev. Kaj kupujejo? Preberi


IMF meni, da kripto predstavlja nevarnost, če države v razvoju sprejmejo kriptovalute

Razlog ne bi mogel biti bolj očiten. S tem izgubijo nadzor nad monetarnim sistemom v teh državah. Države, ki imajo težave s svojo valuto zaradi povezanostjo z dolarjem, nimajo ničesar izgubiti. Vsako leto tonejo globlje. Izpostavijo tudi stablecoine kot dejavnike tveganja. Tudi tu je razlog v kontroli, saj privatnih stablecoinov ne kontrolirajo. Več


Bitcoin kot uradna valuta suverene države ni več novost. Kdo pa bo naslednji?

CEO kripto borze BitMEX optimistično gleda na leto 2022 z vidika novih držav, ki bodo BTC sprejele kot uradno, državno valuto. Katere?


FTX.US v ponudbo dodal NFT izdani na Solnana omrežju. Več


Evropski nogomet in kripto z roko v roki. Klik



Misel tedna:

Replace your fear with focus. #Bitcoin


Comentários


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page