top of page

DaKript novice 32/2022

Updated: Mar 25, 2022

Zdravo,


V zadnjih tednih smo lahko v praksi spoznali zakaj je Bitcoin res edina prava decentralizirana valuta.

Najprej je “demokratični” kanadski predsednik brez sodnega postopka bankam in finančnim institucijam naložil, da zamrznejo vsa sredstva na računih posameznikov in podjetij, ki so povezana s protesti. Kanada je veljala za eno najbolj demokratičnih držav, a le do trenutka, ko so ljudje začeli razmišljati s svojo glavo. V tistem trenutku se je demokratični sistem spremenil v totalitarnega. Ljudje so čez noč izgubili dostop do svojega denarja, prihrankov in bili tretirani kot teroristi. In če se lahko to zgodi v Kanadi, se lahko zgodi povsod. Fiat sistem omogoča vladam popolno manipulacijo sistema in izključitev posameznika, dela družbe ali pa večine iz finančnega sistema. To je bilo prvo resno opozorilo, da vaš denar dejansko ni vaš.

Drugo poglavje piše vojna v Ukrajini. In to ni samo vojna na terenu. Gre za svetovno monetarno vojno, ki bo pripeljala do končnega zloma obstoječega monetarnega sistema in dolarja kot rezervne svetovne valute. Zahodne države so izključile Rusijo iz sistema Swift. Gre za komunikacijsko omrežje, ki ga uporabljajo finančne institucije širom po svetu in služi prenosu vrednosti oz denarja. Poleg tega so številne države, prek bank, zamrznile sredstva ruskim državljanom. Pozvali so tudi kripto borze, ki pa za enkrat niso podlegle pritiskom. Rubelj je izgubil več kot polovico vrednosti čez noč. Predstavljajte si, da ste državljan Rusije. Nimate vpliva na dejanja vlade. Denar, ki ga imate na banki je, zaradi monetarne vojne, čez noč izgubil polovico svoje kupne moči. Poleg tega niti ne morete priti do denarja, ker se ruski bančni sistem sesuva. Želite dostopati do računa, ki ga imate v EU državi in ugotovite, da so vaša sredstva blokirana. Zato, da bi onemogočili vladajoče, bodo trpeli tisti, ki imajo že tako malo. Je prav, da ruski državljani nimajo dostopa do svojih prihrankov? Do denarja, ki so ga zaslužili s svojim delom? Če je vaš odgovor DA, potem lahko rečem samo, da se Rusija lahko jutri zgodi kjerkoli. Ostali boste brez dostopa do denarja. Denar nikoli ne bi smel biti orodje vladajočih, a žal je fiat denar, v sami zasnovi, prav to. Denar dejansko ni vaš. Samo uporabljate ga lahko večino časa. Dokler nekdo ne reče drugače.

Vse vlade na svetu opazujejo Rusijo (jedrsko velesilo) v kakšni zapleteni situaciji se je znašla in spoznavajo, da so sami izpostavljeni enakim tveganjem napada na njihov delež v dolgu drugih držav, s strani ostalih nacij in centralnih bank.

Zato Bitcoin - decentraliziran monetarni sistem, ki omogoča suverenost in svobodo posameznika.



Svetski je pravkar objavil 3 del v seriji Bitcoin ni demokratičen. Če niste brali prvih dveh delov, preberite vsaj tega. Naj vas dolžina članka ne odvrne od branja. Zagotavljam vam, da je članek vreden vašega časa.


Uporaba kripta strmo navzgor v 2021

V svetovnem merilu se je uporaba kripta v zadnjem obdobju povečala za skoraj devetkrat. Preberi več.


Lugano in bitcoin

Švicarski Lugano je sporočil, da bo priznal BTC in USD Tether kot zakonito plačilno sredstvo in valuto. Več


Energija je ključ

Je Putin spregledal prej kot njegovi zahodni kolegi? Odličen članek


Nasvet Simona Dixona

Sami ocenite ali je potrebno upoštevati njegov nasvet. Poglej


CBDCs niso vaši prijatelji

Če želite ohraniti zasebnosti, suverenost in svobodo, potem poslušajte zakaj državne digitalne valute (CBDC) ne smejo postati realnost. Cena suverenosti


Bitcoin je tehnologija, ki zagotavlja svobodo. Prispevek Pomp-a


 

Individualno izobraževanje in svetovanje

Bi radi pridobili poglobljeno znanje o denarju in Bitcoinu? Vas zanima kako kupiti bitcoin in ga shraniti v ne-skrbniški denarnici? Bi radi razumeli trende v kriptu? Oglasite se in dogovorite termin.

 

Anchor protocol

Sredstva na Anchor protokolu, ki domuje na Terra blokovni verigi, so dosegla nov rekord. Približujejo se 12 mrd USD. Anchor si lahko predstavljate kot varčevalni račun. Več


Ustanovitelj BitConnect-a obtožen goljufije v višini 2.4 mrd $

Preberi zakaj


Vas zanimajo decentralizirane organizacije?

10 projektov, kjer vsak pokriva različno področje in poskuša rešiti specifične težave. Preberi


Logistično podjetje Flexport drži bitcoin

CEO globalnega logističnega podjetja je razkril, da so kupili BTC. Več


Revolut upošteval regulatorja in blokiral transakcije v in iz Rusije ter Belorusije. Več

Enako sta storila tudi MasterCard in Visa. Več


 

Misel tedna

“#Bitcoin is fundamentally different. In Bitcoin, you don't owe anyone anything and no one owes you anything. It's not a system based on debt.” by @aantonop

Comments


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page