top of page

DaKript novice 39/2022

Updated: Aug 15, 2022

Zdravo,


poznate Blackrock? To je največja investicijska banka, ki ima lovke po celem svetu in praktično vseh industrijah. Vsa leta je njen CEO Larry Fink vršil negativno kampanjo proti Bitcoinu. Bitcoin je za kriminalce, Bitcoin je izredno volatilen, Bitcoin je počasen in nekonkurenčen glede na ostale tehnologije, nima prihodnosti, naše stranke ne zanima itd.. Pretekli teden pa je izgubil spomin. Najprej je Blackrock najavili sodelovanje s Coinbase, največjo ameriško kripto borzo. Pred nekaj dnevi pa so obelodanili, da bodo svojim institucionalnim strankam omogočili neposreden dostop do Bitcoina, prek posebnega zasebnega sklada. Je to dobro ali slabo za Bitcoin? Bi bilo bolje, da bi Wall Street še nekaj časa ostal odklonilen do Bitcoina? Na ta način bi bilo manj državnih in korporativnih oči vprtih v odprt, decentraliziran monetarni sistem v razvoju, ki ne razlikuje med uporabniki in omogoča udeležbo vsakomur, kjerkoli na svetu. Ta korak Blackrocka verjetno pomeni nadaljnjo regulacijo kriptotrga in vseh deležnikov, ki se dotikajo digitalnih sredstev. Preberi več.

Bitcoin bo še naprej in ne glede na vse, v skladu s svojo kodo, vsakih 10 minut, produciral nov blok transakcij. Z Blackrockom ali brez. Sedaj je postalo jasno, da Blackrock potrebuje Bitcoin in ne obratno.



Bitcoin = Denar + Čas + Energija + Informacija

Gigi pojasni kaj je Bitcoin in Proof of Work - glej


Tornado Cash zaradi orodja, ki omogoča zasebnost sankcioniran s strani ZDA regulatorja

Kaj to pomeni za uporabnike Ethereuma in DeFi? Je to konec DeFi? Preberi zakaj.


Poslušaj podcaste in prejmi satoshije

Fountain app, t.i. podcast 2.0 aplikacija oz value for value, poleg neposrednega stika z avtorji, omogoča tudi plačevanje vsebine avtorjem s prenosom satoshijev. A v začetni fazi nagrajuje tudi vas, poslušalce, če konzumirate vsebino. Na ta način lahko v vašo denarnico priteče nekaj satoshijev. Namesti tukaj.


Kaj bi se zgodilo z ekonomskega vidika, če bi države (ZDA, EU) razpadle na več enot? Poslušaj podcast


Dolarski stablecoin na Bitcoin Lightning omrežju

Za vse, ki bi želeli izvajati transakcije na Lightningu v fiatu oz vrednosti fiksirani na fiat bo sedaj na voljo denarnica, ki bo to omogočala. Vezana bo na dolar. Rešitev se imenuje Stablesats in bo na voljo čez nekaj mesecev. Rešitev bi lahko postala prva izbira med stablecoini v prihodnosti. Poglej kako deluje.



Ne dvostavno računovodstvo, trostavno

Zakaj je Bitcoin tehnologija, ki prinaša več preglednosti in otežuje/preprečuje manipulacije. S preprostimi besedami razloženo tukaj.


Nigerijska Bitcoin vas

Po vzoru Bitcoin plaže v El Zonteju, v Nigeriji nastaja Bitcoin vas. Več


Hramba zasebnih ključev

Na kakšen način in kam shraniti backup zasebnih ključev vaše Bitcoin denarnice, vam predstavlja strokovnjak za varnost in zasebnost, Jameson Lopp. Tukaj


V kolikor vas zanima zasebnost (vsakega bi morala) pri Bitcoin transakcijah, potem je CoinJoin prava stvar za vas. Veliko materiala na to temo najdete na tej povezavi.


Lynn Alden o Lightning networku in možnosti razširljivosti omrežja, ki lahko prispeva k tranziciji BTC od hranilca vrednosti do menjalnega sredstva. Tukaj


Mogoče ni res, je pa vredno prebrati

Hrana, energija - ne preseneča. Poglej



HVALA ZA VAŠ ODGOVOR :)

Uporabljate strojno denarnico?

  • Ne vem kaj je to.

  • Sem že slišal za to, a bi rad vedel več.

  • Dobro poznam, a ne uporabljam.

  • Uporabljam



Misel tedna:

It keeps crashing. First to 3$, then to 100$, then to 3000$, now it crashed to 20.000$.

Comments


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page