top of page

DaKript novice 40/2022

Updated: Oct 2, 2022

Zdravo,


tokrat se dotaknimo terminologije, ki jo uvajajo regulatorji po svetu in se nanaša na kripto sredstva. Bolj natančno t.i. "unhosted wallets". Zakaj?

Gre za sistematični napad regulatorjev in politike v zahodnem svetu, ki skušajo tudi s terminologijo zavesti nepoučene ljudi in predstaviti enega ključnih elementov suverenega upravljanja z denarjem, kot nekaj slabega.

"Unhosted wallets" so denarnice, ki jih upravljate samo vi in nihče drug. Ni tretje osebe, ki bi ji morali zaupati ali jo prositi za dovoljenje za dostop oz. prenos sredstev. Bolj primeren in uveljavljen termin je self-hosted (zasebna) denarnica. Če prenesemo to v fiat svet, lahko temu rečemo gotovinska denarnica. Torej gotovina v žepu, ki je samo vaša. Lahko jo porabite za karkoli, brez potrebe, da kogarkoli sprašujete za dovoljenje. Anonimno.

Ne preseneča, da želijo sistemi nadzora omejiti in odpraviti gotovino, saj jim gotovina ne omogoča nadzora nad ljudmi in porabo. Enako velja za unhosted denarnice. Izloča sisteme kontrole in omogoča posamezniku suvereno, psevdonimno upravljanje s sredstvi.

V bližnji prihodnosti vas bodo prek množičnih medijev želeli prepričati, da so skrbniške (hosted) denarnice nekaj normalnega. To kar morate imeti in kar vam zagotavlja varnost. Resnica je vse prej kot to.

Izogibajte se hosted wallets (tudi custodial wallets) oziroma skrbniških denarnic. Sredstva nikoli niso vaša in odvisni ste od dovoljenja tretje osebe. Le gotovina in zasebne (non-custodial, self-hosted) kripto denarnice vam omogočajo suverenost in svobodo.



Bitcoin ni kripto

Vas zanima zakaj? Preberi pisanje Tomerja Strolighta tukaj.


Podnebne spremembe

Kaj pravi več kot 1000 znanstvenikov, ne politikov? Preberi


Zoltan Pozsar o vzrokih za svetovno krizo

Zoltan tokrat pojasnjuje zakaj je prišlo do trenutne situacije in zakaj nič več ne bo tako kot je bilo. Rusija in Kitajska se izvijata iz krempljev zahoda in postavljata nove standarde svetovne ureditve. Priporočam v branje.



Dokumentarni film za lenobe

V kolikor se vam ne da prebirat knjig in člankov o Bitcoinu, potem morate pogledati ta dokumentarec.


V poplavi informacij, signalov je težko izluščiti bistvo

Jeff Booth vam bom pomagal. A le, če ga preberete.


Zakaj potrebujemo monetarno konstanto

Aleks Svetski navaja razloge zakaj je nujno potrebna konstanta v monetarnem smislu in zakaj lahko to vrzel zapolni Bitcoin. Več


Leto 1981

Ufffff, se sliši znano? Poglej


Svoboda in zasebnost

Kako sta povezani in zakaj ni svobode brez zasebnosti? Gospod @dergigi razloži zakaj.


Kako poskrbeti za varovanje zasebnosti na spletu?

Priročnik kako na spletu ohraniti zasebnost. Če se sprašujete zakaj jo sploh potrebujemo, beri članek zgoraj. Navodila


Starlink Elona Maska omogoča dodatno decentralizacijo Bitcoina

S Starlink internetno povezavo bo rudarjenje bitcoina mogoče na lokacijah, kjer sedaj to ni bilo mogoče. Več


Comments


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page