top of page

Evropejci želimo zasebnost

Evropska centralna banka je predstavila rezultate javnega posveta o digitalnem evru. S tem je želela preveriti mnenje javnosti, ki se je množično odzvala. Sodelovalo je 8200 subjektov, kar je največ do sedaj.



Največ odzivov so prejeli iz Nemčije in sicer kar 47 % medtem, ko sta Francija in Italija prispevala 11% oz 15 %. Kar 43 % sodelujočih, tako fizičnih oseb kot podjetij, je izpostavilo zasebnosti kot najpomembnejšo funkcionalnosti. 18 % sodelujočih je izpostavilo varnost kot drugo pomembno funkcionalnost, 11 % pa se jim zdi zelo pomembna možnost plačevanja v evro območju. Znižanje stroškov sistema je pomembno za 9 % vprašanih, 8% pa si jih želi možnost uporabe digitalnega evra v offline situacijah.


ECB je zaključila, da si zainteresirana javnost želi zasebnost in je pripravljena za to žrtvovati tudi katero izmed sicer želenih funkcionalnosti. Npr plačevanje v offline načinu (gotovina, bančna nakazila, čeki...).


Sredi tega leta se bosta evropski svet in parlament odločila ali bo ECB pričela z uradnim postopkov digitalnega evra. Po besedah Lagardove, predsednice ECB, lahko razvoj traja tudi do 4 leta.


Številne druge države so že pričele z razvojem svoje digitalne valute. Uradno je od večjih držav najdlje Kitajska, ki že izvaja pilotna testiranja v posameznih delih države.




Comments


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page