top of page

Inflacija v ZDA že 4,2 %

Po zadnjih podatkih je inflacija v mesecu aprilu znašala kar 4,2 %. Občutno več kot je bilo pričakovano s strani ekonomistov, ki so računali na 3,6 %. Mesečni skok je bil 0,8 %, pričakovali pa so 0,2 % povečanje. Na letnem nivoju je to največje povečanje od septembra leta 2008, na mesečnem pa od leta 1981.


FED je sicer pomiril javnost, da gre le za kratkoročno povečanje, a bomo lahko kmalu videli ali to drži. Vzrok takšnega skoka naj bi bil v tem, da je preteklega aprila virus najbolj občutno vplival na gospodarstvo in zato takšna razlika.


Glede na rekordno količino natiskanega denarja s strani FEDa v pretklem letu, in nadaljevanju trenda tudi v tekočem letu, je v prihodnje pričakovati, da se inflacija ne bo tako hitro umirila.


V zadnjem letu so občutno poskočile cene surovin. Nekatere tudi več kot 50 % kot npr. baker in les.


Podražitev surovin se bo v končni fazi pokazalo v višji ceni polizdelkov in izdelkov, ki jih bomo na koncu kupovali potrošniki.

Tudi v EU je pričakovati višjo stopnjo inflacije, zato velja razmisliti kako se zavarovati pred njo.


Kaj pa pravi alternativno merjena inflacija, ki naj bi bila bolj realna kot manipulirana uradna številka? Skoraj 8 %. Preverite sami tukaj.

댓글


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page