top of page

Signal dodal možnost plačevanja

Aplikacija Signal bo omogočila možnost plačevanja s kriptovaluto, osredotočeno na zasebnost.


Skoraj sedem let nazaj je Signal ob nastanku obljubljal najmočnejšo enkripcijo v kombinaciji z najbolj preprosto uporabniško izkušnjo tekstovne in glasovne komunikacije. Sedaj pa so pri Signalu na podobno enostaven način vključili še tretjo, bistveno drugačno možnost uporabe – plačila.



Signal bo nekaterim uporabnikom omogočil, da si bodo lahko medsebojno pošiljali denar. V ta namen so integrirali podporo za kriptovaluto MobileCoin, obliko digitalne gotovine, ki je zasnovana za učinkovite delovanje na mobilnih napravah, hkrati pa ščiti zasebnosti uporabnikov in njihovo anonimnost. Zaenkrat bo funkcija plačila na voljo samo uporabnikom v Združenem kraljestvu in zgolj na operacijskih sistemih iOS in Android, ne pa tudi na namiznih računalnikih. Kljub temu ta nova funkcionalnost predstavlja poizkus vpeljave, v zasebnost usmerjene kriptovalute, milijonom uporabnikom.


Moxie Marlinspike, ustanovitelj Signala ter izvršni direktor neprofitne organizacije, ki s Signalom upravlja, je v intervjuju za WIRED dejal, da bi si želel istega občutka zasebnosti, ko veš, da te nihče ne opazuje ali prisluškuje, tudi pri plačevanju.

Plačilne funkcije, ki so integrirane v druge aplikacije, kot sta WhatsApp ali iMessage, imajo povezavo z uporabnikovim bančnim računom, Signal pa si želi zagotoviti način pošiljanja denarja, ki ga nihče, razen pošiljatelja in prejemnika, ne more opazovati ali slediti. Finančne inštitucije redno prodajajo podatke o zasebnih transakcijah svojih uporabnikov privatnim podjetjem in oglaševalcem, ali jih predajo organom pregona. Kot pri mnogih kriptovalutah, zaščita pred goljufijami in ponarejanjem temelji na javni in deljeni bazi podatkov – verigi blokov oz. blockchain tehnologiji. Ta pa v večini primerov lahko razkrije kdo je poslal denar in komu.

Zato se je Signal osredotočil na kriptovalute, ki ohranjajo zasebnost in obidejo bančni sistem, ter so posebej zasnovane za zaščito identitete uporabnikov in podrobnosti njihovih plačil na blockchainu. Medtem ko so kriptovalute, kot sta Zcash in Monero, bolj razširjene in bolj preizkušene, so pri Signalu dejali, da so se odločili za MobileCOin, ker ima najbolj preprosto uporabniško izkušnjo na telefonih, potrebuje malo prostora za shranjevanje, in ker je hiter, saj potrebuje zgolj nekaj sekund za potrditev transakcije. Monero in Zcash potrebujeta za zaključek transakcije nekaj minut.


Signalova izbira MobileCoin-a ne bi smela biti presenečenje za vse, ki spremljajo razvoj kriptovalute od njenega začetka konec leta 2017. Moxie Marlingspike je bil od vsega začetka tehnični svetovalec pri razvoju, v MobileCoin pa je tudi zasnoval možnost za morebitno prihodnjo integracijo v aplikacije, kot je Signal.


MobileCoin je kot dejanska valuta z realno vrednostjo začel trgovati šele decembra lani. Do takrat je deloval kot ''testna mreža'' brez vrednosti. V obtoku je 250 milijonov kovancev s ceno približno 69 dolarjev in skupno vrednostjo skoraj 17 milijard dolarjev. Zaenkrat je na voljo samo na eni sami borzi kriptovalut in sicer FTX.


In to je en izmed izzivov za Signal. Če želijo biti konkurenčni drugim aplikacijam za sporočanje morajo uporabnikom omogočiti pošiljanje denarja. Velik izziv pa je to omogočiti, brez da bi ogrozili svoja stroga zagotovila zasebnosti. Pošiljanje kriptovalut je veliko bolj kompleksno, kot sta ostali dve funkciji Signala. Tudi, če si uporabniki lahko med seboj pošiljajo MobileCoin, bodo prej ali slej želeli te kovance unovčiti v tradicionalni valuti, saj MobileCoin ni splošno sprejet kot denarno sredstvo za plačevanje blaga in storitev. Poleg tega ostaja MobileCoin precej bolj volatilen v primerjavi s starejšimi kriptovalutami. Cena stalno niha in posledično bi se uporabnikom Signala močno spreminjalo stanje v denarnici. Tega problema ostale plačilne aplikacije nimajo. Signal naj bi v prihodnosti dodal funkcijo, ki bo samodejno zamenjala plačila uporabnikov v dolarjih ali drugi stabilni valuti za MobileCoin šele, ko bodo izvedli plačilo, nato pa ga zamenjala nazaj na strani prejemnika. Podobno kot to izvaja Strike prek Lightning omrežja (drugega sloja Bitcoin omrežja). Ali je mogoče sklepati takšne transakcije, brez da bi pustili sled, ki bi lahko identificirala uporabnika, še ni jasno.


Comments


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page