top of page

Težave Argentine pospešile uporabo kriptovalut

Argentina je ena izmed držav, ki se že dolga leta spopada z gospodarsko krizo, padanjem vrednosti domače valute, visoko obdavčitvijo, nadzor države nad kapitalom državljanov idr.. Poleg že omenjenih težav jo je, tako kot vse ostale države, letos prizadela še epidemija.


Državljani so že pretekla leta iskali rešitve za ohranjanje kupne moči svojega dela in menjali peso za dolar. V zadnjem letu je vlada sprejela še dodatne omejitve, ki dovoljujejo nakup le do 200 dolarjev mesečno. Hkrati se je življenje preselilo na splet. Spletni nakupi, uporaba kartic za prenos sredstev, prenos sredstev neposredno med pošiljateljem in prejemnikom in številne druge možnosti, ki jih omogoča tehnologija je pospešila tudi uporabo kriptovalut.



Za zavarovanj svojega premoženja so tudi tisti, ki pred tem niso verjeli oz videli prednosti, ki jih prinašajo kriptovalute, pričeli z uporabo le teh. Namesto dolarjev tako kupujejo stabilne kovance (predvsem USDT in DAI), ki služita kot legalen nadomestek. Bitcoin pa uporabljajo kot hranilec vrednosti in naložbo. Številne borze so omogočile nakup kriptovalut neposredno s pesom, kar je še pospešilo uporabo kriptovalut. Uporaba kriptoborz se je v zadnjem letu povečala za 3 do 5 krat. Rast uporabe beležijo praktično vsa podjetja, ki se ukvarjajo s poslom povezanim s kriptom.


Več milijonov Argentincem kriptovalute omogočajo zavarovanje pred inflacijo in ohranjanje kupne moči, preprost prenos sredstev brez bančnega sistema itd.


Država pripravlja zakon, ki bo reguliral kriptovalute, a ga za enkrat še ni sprejela. Prav tako so postavili pilotno mesto (San Martin de los Andes), kje podjetja razvijajo in testirajo kripto rešitve. V sklopu projekta je 600 trgovcev, ki sprejemajo plačila v kriptu.


Argentinci se ne sprašujejo zakaj bi uporabljali kriptovalute (za razliko od slovencev, američanov, nemcev, kjer valuta relativno dobro opravlja delo), saj za njih trenutno predstavljajo edino alternativo.


Več o kriptovalutah v Argentini tu.

Comments


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page