top of page

Tvoji ključi, tvoj bitcoin - Dakript 44/2022

V zadnjih tednih kripto trg pretresa zgodba FTX borze. Sam Bankman-Fried (SBF), po novem poznan tudi kot Scam Bankman Fraud, lastnik FTX borze in povezane investicijske družbe Alameda, je s številnimi prevarami in izdajanjem papirnatih žetonov ter kovancev, oškodoval upnike v višini 9 milijard $.

SBF ni deloval sam. Povezan je bil z regulatorji (ZDA), politiko (več milijonske donacije demokratski stranki in posameznim senatorjem), z WEF-om (ta je takoj počistil spletno stran s FTX in SBF vsebino, ko je prišlo do škandala), s pranjem denarja v Ukrajini in verjetno se kmalu razkrijejo še dodatna korupcijska dejanja. Dejanja so plod FIAT sistema, FIAT mentalitete in FIAT družbe. Izkoriščati možnost tiskanja denarja v svojo korist in poskrbeti za svoje bližnje pajdaše, ki ti to omogočajo. Vse to v škodo preostalih 99% populacije, ki jim lažejo v obraz. Se vam zdi znano? Ste mogoče to gledali in spremljali bolj intenzivno v zadnjih 3 letih? Samo še en kamenček k mozaiku. SBF ni v zaporu. SBF se udeležuje konferenc kot govorec. PR plan njegovih pajdašev se odvija pred našimi očmi. Prepričati nas želijo, da je SBF deloval v dobro vseh in da so to bile napake, ki se pač zgodijo vsakomur. :)


Propad FTX in Alamede je na kripto trgu povzročil propad ali pa velike težave številnih družb, ki so bile poslovno/finančno povezane z njimi. Papirnati denar, umetno napihnjeni žetoni in kovanci, posojila brez popolnega kritja, pomanjkljive (namerno?) kontrole, nesposobnost poslovodstva, povezava s politiko, so samo nekateri izmed vzrokov, ki so pripeljali do tega. Hiša iz kart se je sesula v nekaj dneh. Poleg velikih igralcev na trgu, so bili žrtve tudi milijoni končnih uporabnikov, ki so zaupale instituciji kot je FTX. Upam, da niste bili med njimi.


Kaj se lahko vsi skupaj naučimo iz te izkušnje?

Izkazalo se je, da so imeli bitcoinerji prav, tako kot so imeli prav pri Terri, Celsiusu, Voyagerju.... Njihova preprosta pravila so zagotavljala varnost vsem, ki so jih upoštevali:


- samo Bitcoin,

- tvoji ključi, tvoji kovanci,

- nikoli ne zaupaj drugim,

- kovancev nikoli ne hrani na borzah.


Bitcoinerji svoje kovance shranijo (sledijo zgornjim pravilom), saj menijo, da je Bitcoin najboljši denar, ki ga je človeštvo kdajkoli videlo. Ostali ljudje tega ne dojemajo tako. Vidijo le, da se kripto trg sesuva. In Bitcoin je v njegovem središču. Vse kar vidijo je, da se znižuje fiat vrednost. Fiat vrednost je trenutno vse, kar poznajo. Ne moremo jim zameriti, če še niso sposobni videti ali predvideti vrednosti Bitcoina. Težja kot bo situacija v družbi, več kot bo cenzure (tudi prek CBDC), višja kot bo inflacija, večje kot bodo neenakosti, prej bodo lahko spregledali. Do takrat pa jim lahko le pomagamo odpreti eno oko.


Bitcoin ni kripto. Bitcoin ni FIAT. Bitcoin je resnica.



 


Harward sporoča centralnim bankam – kupite Bitcoin.

Preberi zakaj.


Salvador z novim predlogom zakona na poti k izdaji bitcoin obveznic.

V množičnih medijih ste lahko zasledili številne FUD članke na to temo. Le zakaj :). Več


ECB je objavila spodnje.

Preberite, če želite brati že neštetokrat ovržene trditve akademikov o bitcoinu. Ajaaa, plačani so zato, da napišejo takšno raziskavo. Prav tako ne razkrivajo navzkrižja interesov avtorjev (projekt CBDC). ECB ali Bitcoin? Kateri izmed njiju ne bo relevanten čez 10 let?

ECB je prestrašena.



Odell pojasni zakaj je zasebnost pri uporabi bticoina pomembna.


@Gigi o razlogih zakaj Bitcoin.


Članek na temo Bitcoina v slovenščini.

Povzel in prevedel ga je Peter Golob. Klik


Če imate možnost poslušati 1 podcast na teden, potem naj bo ta.

Jeff Booth vas popelje v prihodnost družbe.


The Bitcoin Standard

Če še niste prebrali knjige, lahko tukaj preberete 133 citatov. Knjigo boste lahko kmalu brali tudi v slovenščini. Knjiga bo izdana 8.12.2022.


Blip – nov, kriptiran chat, zgrajen na Lightning networku

Obljublja boljšo enkripcijo kot Signal. Več


Je bil tudi vaš bančni račun blokiran?

V Braziliji so uporabnikom zaradi političnih razlogov blokirali bančne račun. Bitcoina ne morejo blokirati. Preberi


Vas zanima kako se odrežejo Lightning denarnice?

Preberite test, ki ga je opravil Juraj Bednar.


Bitcoin TV

24/7 vsebine povezane z bitcoinom. Poglej


Zakaj Zvezna država Teksas meni, da je Bitcoin prihodnost

Poročilo tukaj.


Poznate film Matrica?

Bitcoin in Matrica se prepletata. Poglejte film še enkrat. Videli ga boste povsem drugače kot pred dvajsetimi leti. Nekaj vzporednic.




Comments


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page