top of page

Uporaba kripta po državah

Neučinkovit obstoječ denarni sistem in infrastrukturna situacija v afriških državah, je močno povečala uporabo kriptovalut, ki omogočajo učinkovit prenos sredstev delavcev v tujini k svojim družinam. Med 74 državami v Statistični raziskavi potrošnikov so Nigerijci najpogosteje rekli, da uporabljajo ali imajo kriptovaluto.

Skoraj tretjina Nigerijcev je dejala, da to velja zanje. Visoki stroški pošiljanja denarja prek meja na tradicionalen način so povzročili, da so mnogi izkoristili možnosti, ki jih omogočajo kriptovalute. Nigerijci, zaradi slabo razvite bančne infrastrukture, svoje telefone pogosto uporabljajo tudi za medsebojno pošiljanje denarja ali plačevanje v trgovinah. V zadnjem času je vse več prodajnih mest opremljenih z možnostjo sprejemanja kriptovalut, tako lahko Nigerijci kriptovalute vse pogosteje uporabljajo v svojem vsakdanjem življenju.

Druga in tretja najvišja stopnja uporabe kriptovalut v anketi sta bili zabeleženi v Vietnamu oziroma na Filipinih. Tudi tu nakazila igrajo pomembno vlogo pri široki uporabi. Po navedbah bitcoin.com je filipinska centralna banka odobrila več kripto borz, ki v državi delujejo kot "podjetja za nakazila in prenose". Vlada sodeluje z Unionbank, s katero je vzpostavila blockchain app bonds.ph za distribucijo državnih obveznic. Unionbank je v Makatiju namestila tudi Bitcoin bankomat, kar dokazuje, kako kriptovalute počasi postajajo vsakdan.

Poleg Afrike in jugovzhodne Azije je še ena svetovna regija, v kateri je uporaba kriptovalut bolj razširjena, Latinska Amerika. V Peruju kriptovalute uporablja 16 odstotkov vprašanih, v Braziliji, Kolumbiji, Argentini, Mehiki in Čilu pa je uporaba prav tako dosegla dvomestno število. Švica je bila skupaj z Grčijo država z najvišjo stopnjo uporabe v Evropi (po 11 odstotkov). Na splošno so bile evropske države slabše zastopane pri uporabi kriptovalut.

Država z najnižjo zabeleženo stopnjo uporabe je Japonska. Le štirje odstotki so navedli, da imajo izkušnje s kripto izdelki, kar je najmanj v raziskavi. Blizu je še Danska.



Comments


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page