top of page

Katere vrste kriptovalut poznamo?

Termin kriptovalute v najširšem pomenu uporabljamo, ko govorimo o vseh vrstah kripto sredstev, ki obstajajo na trgu, Za ožjo opredelitev pa uporabljamo vsaj 3 glavne skupine in sicer:

  • kriptovalute (cryptocurrencies)

  • žetone (tokens)

  • stabilne kovance (stablecoins)




Kriptovalute so digitalna plačilna sredstva z lastnimi protokolih in samostojnimi blokovnimi verigami (omrežji). Namenjene so trgovanju, menjavi in uporabi kot oblika plačila. Lahko opravljajo tudi funkcijo hranilca vrednosti. Predstavljajo alternativo valutam, ki jih izdajajo države.

Primer: Bitcoin, Ethereum, Monero


Žetoni so digitalna sredstva, kreirani na na eni izmed blokovnih verig (večina na Ethereumu), in omogočajo delovanje raznovrstnih storitev in razvoj različnih aplikacij. Žetoni se uporabljajo kot sredstvo za financiranje projektov ali pa omogočajo koriščenje določenih storitev in funkcionalnosti (npr. lastništvo, pravica uporabe, točke zvestobe, sodelovanje v DeFI, plačilo transakcije).

Primer: BAT, CEL, LINK, UNI


Stabilni kovanci - digitalna sredstva, ki zagotavljajo cenovno stabilnost. Njihova vrednost se nanaša na sredstva, ki so uporabljena za njihovo zavarovanje. Zavarovani so lahko na primer z državno valuto (npr. GUSD, kjer je vsak GUSD zavarovan z dejanskim dolarjem), ali s kriptovaluto (DAI, WETH, ...), z logaritmom (uravnava količino kovancev v obtoku glede na ceno npr. dolarja ali kriptovalute, ki ji sledi) ali pa z blagom (npr. zlato).

Comments


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page