top of page

Vseeno mi je za moje podatke

Updated: Jul 5, 2023

Vlada ZDA kupuje intimne podatke o Američanih. Razkrito vladno poročilo prvič potrjuje, da ameriške obveščevalne agencije kupujejo velike količine komercialno dostopnih informacij o Američanih, vključno s podatki iz povezanih vozil, podatki o brskanju po spletu, družbenih medijev in pametnih telefonov.


  • "Vlada ZDA priznava, da podatki, ki jih kupuje, "nedvomno zagotavljajo obveščevalno vrednost", vendar tudi "odpirajo pomembna vprašanja v zvezi z zasebnostjo in državljanskimi svoboščinami".

  • "Podatki se lahko zlorabijo za poseganje v zasebno življenje, uničevanje ugleda, povzročanje čustvenih stisk in ogrožanje varnosti posameznikov. Celo ob ustreznem nadzoru lahko CAI poveča moč vladne zmožnosti vpogleda v zasebna življenja do ravni, ki lahko preseže naše ustavne tradicije ali druga družbena pričakovanja," piše v poročilu.

  • "Vladne agencije morajo upoštevati vrsto zakonov, ki jim pogosto preprečujejo sledenje Američanom brez sodne odredbe ali naloga. Za zasebna podjetja, ki kupujejo, preoblikujejo in prodajajo osebne podatke, ki jih poročilo imenuje "komercialno dostopne informacije" ali CAI, pa obstaja le malo zakonskih omejitev."

  • "To je omogočilo razcvet celotne industrije posrednikov podatkov, ki prodajajo zelo specifične informacije o ljudeh. Agencije v ameriški obveščevalni skupnosti (IC) lahko te podatke preprosto kupijo od podjetij, ki jih zbirajo."

  • "Razkrito poročilo je prvo javno razkritje ameriške vlade, ki razkriva tveganja, povezana s komercialno dostopnimi podatki o Američanih, ki jih lahko zlahka kupi kdor koli, tudi nasprotniki in sovražne države."

  • "Združene države Amerike nimajo zakona o zasebnosti ali varstvu podatkov, ki bi urejal izmenjavo ali prodajo zasebnih podatkov Američanov."


Kako mislite, da je pri nas? Kaj mislite, da delajo FB, IG, Twitter, LI,...?




コメント


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page