top of page

Worldcoin - scam projekt


 

Kaj je Worldcoin? (Dakript mnenje)

Worldcoin je šitkojn projekt Sama Altmana, direktorja OpenAI-ja, ki s pomočjo starih znancev "pump&dump" shem (skladi tveganega kapitala) skušajo prodati svoj projekt državam in organizacijam, pri čemer bodo neukim posameznikom pobrali biometrične podatke. Ti bodo v zameno prejeli njihove šitkojne. Teoretično bodo tvoji biometrični podatki na voljo tistim, ki bodo pripravljeni plačati zanje. Ob tem se ustvarja izredno privlačna baza podatkov za hekerje, ki ne bodo stali ob strani.

Tovrstna digitalna identiteta se bo povezala z digitalno valuto centralne banke (CBDC), kjer bodo vaše transakcije popolnoma kontrolirane in cenzurirane. To je prihodnost, ki jo spodbuja World Economic Forum (WEF).

 

Worldcoin je projekt, ki je bil deležen preiskav in prepovedi v Keniji ter nekaterih evropskih državah, kot so Francija, Združeno kraljestvo in Nemčija. Kenijsko Ministrstvo za notranje zadeve je izrazilo skrb zaradi dejavnosti organizacije "WORLD COIN", ki se ukvarja z registracijo državljanov preko zbiranja podatkov o očesni mrežnici/irisu. Različne varnostne, finančne in agencije za zaščito podatkov so začele preiskave, da bi ugotovile varnost in zaščito zbranih podatkov ter namen njihove uporabe.


Regulatorji v Združenem kraljestvu, Nemčiji in Franciji so začeli preiskave zaradi obsežne obdelave občutljivih biometričnih podatkov s strani projekta. Skrbi jih, ali so uporabniki izrecno privolili v obdelavo svojih visoko občutljivih biometričnih podatkov na podlagi "zadostnih in jasnih" informacij. Nekateri strokovnjaki opozarjajo na nejasnost glede namena uporabe te tehnologije s strani Worldcoin-a in dvomijo o zakonitosti zbiranja in shranjevanja biometričnih podatkov.



Kljub preiskavam in vprašanjem, Worldcoin načrtuje nadaljevanje delovanja po vsem svetu, kjer jih bodo sprejeli. Prav tako so priznali, da imajo načrte za prodajo zbranih podatkov zainteresiranim stranem. Worldcoin želi svojo tehnologijo za preverjanje identitete z uporabo skeniranja očesne mrežnice ponuditi tudi drugim organizacijam, ki bi jo lahko uporabljale za svoje potrebe, na primer za preverjanje identitete strank brez zbiranja osebnih podatkov.


Projekt Worldcoin je zbral sredstva v višini 115 milijonov dolarjev od investitorjev tveganega kapitala, vključno z Blockchain Capital, a16z crypto, Bain Capital Crypto in Distributed Global. Doslej se je v projekt prijavilo 2,2 milijona uporabnikov, večinoma med preizkusnim obdobjem v zadnjih dveh letih. Številni uporabniki prihajajo iz finančno ogroženih okolij.


V preteklosti so poročali o tem, kako je Worldcoin spodbudil črn trg za KYC poverilnice, ki prihajajo iz držav, kot so Kenija in Kambodža.

Opmerkingen


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page