top of page

ZDA vpliv in dolar na preizkušnji - Dakript 48



Moč ZDA je na prelomni točki. 100 let svetovne nadvlade se očitno končuje. Proces bo verjetno trajal še desetletja, a tla imperija se ne bodo nehala tresti. Pretresi bodo vse močnejši. Centri moči se do zadnjega oklepajo položaja in delajo vse hujše neumnosti, da bi njihov propad upočasnila.

Prehajamo v multipolarni svet, kjer bo več centrov moči skušalo doseči svoje interese. Kitajska, Rusija, Savdska Arabija skupaj s preostalimi BRICS državami snujejo vzporedni sistem, ki izloča ZDA in njene bližnje zaveznice. Trgovina med temi državami in njihovimi somišljeniki, ki želijo pobegniti ameriškemu vojnemu in finančnemu terorju, se bo odvijala v valutah, ki niso dolar, evro ali funt.

Če se vrnemo v preteklost in na hitro povzamemo dogajanje. Sporazum iz Bretton Woodsa je vzpostavil sistem deviznih tečajev z ameriškim dolarjem, vezanim na zlato. Leta 1971 pa je predsednik Nixon ukinil zlati standard, tako da je dolar postal papirnata valuta, podprta le z zaupanjem (beri ameriško vojsko). Da bi ohranile svojo svetovno monetarno premoč, so ZDA leta 1973 oblikovale petrodolar, ki je določal ceno nafte v dolarjih. Ker so ZDA še naprej širile inflacijo po vsem svetu, so druge države začele zavračati monetarni sistem, ki so ga vodile ZDA. Kitajska in države BRICS so vzpostavile trgovanje zunaj ameriškega monetarnega sistema, ustanovljena pa je bila tudi Nova razvojna banka, ki je nasprotovala modelom Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada.

Prva država, ki je s svojim dejanjem pokazala, da ameriškega monetarnega sistema ne bo več podpirala je bila Kitajska. Leta 2013 je Kitajska začela de-dolarizacijo z vse manjšim kupovanjem ameriških zakladnih menic. Nato so Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika (BRICS) vzpostavile trgovanje zunaj ameriškega monetarnega sistema. S to potezo se je začel protiameriški monetarni red.

Zadnji poizkus ameriške centralne banke Fed, da bi z zviševanjem obrestnih mer zmanjšala inflacijo, je spodbudil OPEC k zmanjšanju ponudbe nafte, kar je pokazalo, da ZDA nimajo več nadzora.


V sklopu propadajočega monetarnega sistema so bile v zadnjem mesecu v ospredju dve ameriški banki ter druga največja švicarska banka. Ameriški so zaprli. Pri čemer so eno izmed njiju zaprli kljub temu, da je bila še vedno likvidna (Operacija chokepoint 2.0 o kateri bom pisal naslednjič), sodelovala pa je s številnimi kripto podjetji. Seštejte 1 in 1, ter ugotovite zakaj. Credit Suisse pa je kupila največja švicarska banka ob pomoči njihove centralne banke.

Problem manipulacije denarja in obrestnih mer ostaja enak in se vsak dan povečuje. Sistem, ki temelji na dolgu ni več vzdržen. Posledice za povprečnega človeka bodo hude. Inflacija ne bo padla, davki se bodo povečali.


Bitcoinerji pravijo: "fix the money, fix the world". To se zdi smešno tistim (žal še vedno veliki večini), ki ne razumejo kaj monopol nad tiskanjem denarja pomeni. Denar, čigar manipulacija ni mogoča s strani posameznikov oz centrov moči, ne omogoča vseh tovrstnih destruktivnih in škodljivih aktivnosti saj jih ni mogoče financirati. Terja odgovornosti za dejanja. Sili k sodelovanju in vzpodbuja kreativnost.






Nov brskalnik za vašo zasebnosti

Mullvad je skupaj s Tor projektom razvil nov brskalnik, ki skrbi za zaščito vaše zasebnosti. Preveri, če ga lahko uporabiš.


Imaš MacOS?

Si vedel, da imaš na računalniku že tudi Bitcoin whitepaper? Kje se nahaja in zakaj je tam preberi tule.


Države zahtevajo podatke o uporabnikih

Največja tehnološka podjetja prejemajo vse več zahtev državnih organov za posredovanje uporabnikovih podatkov. Že razumete zakaj je zasebnost pomembna? Več


Epizoda, ki je ne smete zamuditi - poslušaj.


Sveža sredstva za Ledger

Ledger zbral novih $108 milijonov v seriji C, pri valuaciji 1,4 milijarde. Razvoj strojnih denarnic se lahko nadaljuje.


El Salvador odpravil davke in odprl državno Bitcoin "pisarno"

El Salvador dodatno stimulira podjetnike tako, da je odpravil davke na tehnologijo, ki spodbujajo inovacije. Ob tem so ustanovili Bitcoin pisarno, ki bo pomagala inovativnim podjetjem. Več


P2P nakup bitcoina - vodnik

V kolikor razumete zakaj je Bitcoin dober za vas, potem razumete, da zakaj kupovati na P2P način. Preverite možnosti in sledite navodilom. Za bolj natančno vodenje skozi postopke kje kupiti, kam shraniti itd. pa nas lahko vedno kontaktirate.


Dogajanje na trgu rudarjenja v ZDA

Podjetja so izdala poročila o aktivnostih v mesecu marcu. Zahtevnost rudarjenja dosegla nov rekord. Več


Mutiny denarnica za preprosto uporabo

Mutiny wallet je zbral sredstva za razvoj lastniške, zasebne in uporabniku prijazne Lightning denarnice, ki bo delovala v brskalniku. Več


Regulatorji proti DeFi

Kaj so pogruntali? Poročilo



Misel tedna:



Comments


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page